+31(0)6 21 277 130 info@corechange.nl

Surfen op de golven van wat zich aandient

Denk je ook wel eens: ‘ik wil ’t wel eens hélemaal anders aanpakken, met m’n project, team of afdeling. Ik wil wezenlijk meer effect en impact creëren….’ Ik ben zelf al een tijdje op zoek naar hoe je zaken innovatiever kunt aanpakken. Hoe je meer beweging brengt door te kijken naar de onderliggende systemische samenhang, de bredere problematiek. Daarvoor heb ik nu de “potentieel gerichte benadering” ontwikkeld, hieronder lees je er alles over.

Als je het niet meer kunt voorspellen

Voor veel vraagstukken werkt een rechttoe rechtaan aanpak niet meer: analyse van oorzaak en gevolg en dan de beste oplossing bedenken: dat veronderstelt dat je probleem eenduidig is en je de oplossing al kunt bedenken. Bij veel (verander)projecten in de huidige dynamiek is dat vaak niet mogelijk.

Je wilt bijvoorbeeld je dienstverlening integraler aanpakken én meer hybride werken, maar hoe doe je dat? Je moet daarom meer integraal, systemisch kijken naar de onderlinge dynamiek, naar waar je ontwikkelingen kunt versterken of kunt bijsturen. Dat vraag uitzoomen en benutten van collectieve wijsheid.

De 5 stappen van de Ontwikkelgerichte Aanpak

Ik heb de volgende benadering ontwikkeld, op basis van onder andere Transformational Presence en Theory U.

Als eerste, neem tijd om rustig te kijken naar wat er werkelijk gaande is. In plaats van meteen in actie komen en de zaak oplossen, beter kijken en luisteren naar elkaar. Bijvoorbeeld het hybride werken en het effect daarvan op het thuisgevoel in het team en de kwaliteit van de dienstverlening. Wat speelt hier allemaal mee, wat zijn verschillende gezichtspunten en gevoelens die leven bij collega’s?

De volgende stap is om de situatie in de context te zien: wat speelt er nog meer in de teamsamenwerking, dat al dan niet versterkt wordt door het hybride werken. Wat is er nog meer gaande? Wellicht zijn er erg veel nieuwe collega’s in het team. En als je wat uitzoomt, welke beweging lijkt er gaande? Meer fluide werken, dat lijkt niet tijdelijk, daar moeten we op inspelen. Effectief handelen is surfen op de beweging die zich aandient!

Een derde stap is nog even níet in actie komen, maar een pas op de plaats. Welke rol wordt hierin van mij gevraagd? Initiator of aanjager zijn, of initiatieven van collega’s ondersteunen of supporten, of juist de juiste vragen stellen, of de ‘bedding’ en setting creëren om met elkaar tot de kern van de zaak te komen. Door je rol bewust te kiezen, kun je met minder moeite meer impact genereren, beter bijdragen aan de gewenste beweging.

Dan gaan we resultaten boeken, door te experimenteren. Creëer proeftuintjes, afgebakende plekken waar je met collega’s kunt uitproberen, een ‘free space’ voor vernieuwing. Belangrijk is om dit goed af te bakenen én om snel te leren van je ontdekkingen, door kort-cyclisch te werken. Je gaat leren door te doen, in plaats van door er lang over te vergaderen. Na een korte tijd sta je weer stil en kijk je opnieuw weer hoe je verder gaat.

Surfen op de golven van wat zich aandient

Op deze manier kun je creatief én gestructureerd aan de slag met je team of project, om tot vernieuwende oplossingen te komen van complexe (verander)vraagstukken. Je leert te surfen op de golven van het onvoorspelbare, dat is een belangrijke leiderschaps-skill voor de toekomst. In deze korte clip licht ik het verder toe.

Deel
Laat een reactie achter