+31(0)6 21 277 130 info@corechange.nl

Succesvol Leidinggeven aan dynamische veranderingen

Hoe kun je soepel inspelen op álle veranderingen die op je organisatie afkomen, zonder dat jij of je collega’s de rust en de koers verliezen? Hoe houd je onderlinge verbinding en motivatie hoog, met thuiswerken of hybride werken? Dat kan met nieuw leiderschap. In dit blog vertel ik hoe.

Twee vernieuwingen

Er zijn al allerlei praktijkvoorbeelden van nieuwe  leiderschap. Nieuw Leiderschap richt zich op kansen in plaats van problemen én is gedeeld leiderschap.

  1. Potentieel-gericht: nieuwsgierig zijn, luisteren, openheid voor nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen, verbindingen maken met de omgeving om je heen. Dat vraagt dat je geankerd bent in het DNA van de organisatie, kunt aanvoelen wat zich aandient en soepel kunt inspelen op nieuwe mogelijkheden.
  2. Gedeeld leiderschap: collega’s hun eigenaarschap en verantwoordelijkheden geven, ruimte geven voor eigenheid en creativiteit, om samen met je collega’s optimaal in te spelen op de veranderende vragen van de klant en je omgeving. Dit vraagt van jou dat je verwachtingen en kaders duidelijk maakt en collega’s uitdaagt om vanuit een volwassen houding met elkaar samen te werken.

Verschil met huidig leiderschap?

Wat is dan het verschil tussen huidig en nieuw leiderschap? In het boek in stap 1 geef ik je hier een overzicht van. In steekwoorden is het verschil: het gaat minder over zenden, plannen maken, zorgen dat het goed loopt, brandjes blussen en rennen van vergadering naar vergadering. Je moet dus eigenlijk stoppen met allerlei dingen waar je zo goed in bent, want daarmee red je het niet meer in deze dynamische tijden.

Nieuw Leiderschap gaat over: neem meer langzame tijd, ga luisteren, verbindingen maken met de wereld om je heen. Meer nieuwsgierig zijn naar wat zich aandient aan mogelijkheden. Je bent minder op de voorgrond en minder ego. Meer dienstbaar, mogelijk maken, faciliteren, je bent backstage, je medewerkers staan op het podium. En als het nodig is, dan ben je ook niet te beroerd om even in de spotlights te staan. Het leuke is, je bent minder hard aan het werk om alles werkend te houden.

Hoe doe je dat dan?

Nieuw Leiderschap is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:

  1. Uitgaan van de bedoeling/bestaansreden van je organisatie en dat in concrete besluiten en keuzes inzetten.
  2. Een volwassen, gelijkwaardige relatie met je medewerkers, niet per se coachend, maar je gaat uit van volwassen verantwoordelijkheid.
  3. Geen participatie, maar echte machtsdeling, verdeling van verantwoordelijkheden en rollen.
  4. Gericht op het potentieel van de situatie en het grotere plaatje, inspelen op de kansen en mogelijkheden die zich aandienen.
  5. Uitproberen en experimenteren, werken met voorlopige oplossingen, stimuleren van een lerende organisatie.
  6. Zelfbewustzijn: kunnen reflecteren op jezelf en jezelf kunnen resetten om weer in flow te komen, in lastige situatie of onder stress.

In het boek werk ik dit uit in de 10 stappen. Je leest  per stap ter inspiratie allerlei praktijkvoorbeelden van leiders die hier al mee bezig zijn. Met de praktische checklists, methodieken en oefeningen bij iedere stap kun je meteen zelf aan de slag. Het boek is een praktische leidraad om je leiderschap verder te ontwikkelen.

Tips voor Nieuw Leiderschap

Hoe kun je een start maken met meer wendbaar leidinggeven? Ik geef hier een paar tips, die ik in de stappen van het boek verder uitwerk:

  1. Maak de verwachtingen en het speelveld duidelijk; bij duidelijke spelregels kan iedereen voluit zijn rol spelen. Maak ook helder wat anderen van jou mogen verwachten (en wat niet).
  2. Reflecteer op je rollen en kies wat je wel of niet (meer) doet en wees hierin duidelijk en consequent. Maak meer ruimte voor langzame tijd en verbinden – in en buiten de organisatie.
  3. Verdiep je in de drijfveren van jezelf en collega’s, veronderstel niet dat iedereen enthousiast meedoet met zichzelf ontwikkelen. Geef voldoende aandacht aan veiligheid als fundament voor leren.
  4. Train jezelf in beter luisteren en waarnemen; leer hoe je kunt luisteren naar je hoofd, hart én buik.
  5. Richt je op de mogelijkheden in de veranderingen die zich aandienen, en benut de kansen, met behulp van de 3 vragen van de potentieel gerichte aanpak:
    1. Wat wil in deze situatie gebeuren, wat is de grotere beweging, welke mogelijkheden dienen zich aan?
    2. Wie wordt ik gevraagd te zijn in deze situatie?
    3. Wat is een eerste stap die ik kan zetten, om beweging en voortgang te creëren?

Succesvol leiding geven in complexe dynamiek

Wil je meer weten over wat Nieuw Leiderschap is en voor jou kan betekenen? Bestel het boek ‘’In 10 stappen naar Nieuw Leiderschap’ van Toon Franken.

 

Deel
Laat een reactie achter