Bij de politie werken vanuit een hoger bewustzijn, met behulp van zelfsturing. Het klinkt misschien alsof het onmogelijk is. In evolutionaire termen is de politie immers bij uitstek een voorbeeld van een blauwe, bureaucratische organisatie.
Toch gebeurt het! Politiecommissaris Erwin van Waeleghem is voortrekker van de “teal” beweging in België én politiecommissaris in Leuven. Ik interviewde hem onlangs en in dit fragment vertelt hij hoe hij de slag naar zelfsturing gemaakt heeft in zijn team.
Teal aspecten bij de politie
In zekere zin is het ook weer niet zo heel raar. De politie heeft een belangrijk maatschappelijk doel, dat verder gaat dan de doelen van de individuele politiemannen en -vrouwen. En in het dagelijkse werk zal een agent zeker zelfsturend moeten optreden, waarbij de richtlijnen en protocollen die er zijn de kaders aangeven waarbinnen gebleven moet worden.
Vertrouwen
Een opvallende constante in de opvattingen van teal leiders is vertrouwen. In een eerder interview zei Johan v.d. Elzen, toenmalig directievoorzitter van Movares: “Waarom zou je een systeem inrichten op de paar mensen die niet te vertrouwen zijn in plaats van op de meerderheid die wel te vertrouwen is?”
Erwin van Waeleghem voegt daar aan toe: “Ik vertrouw mensen in eerste instantie helemaal, want ik heb geen reden gehad om ze niet te vertrouwen.”
Hoe is vertrouwen in jouw organisatie ingebed?
Laat je reactie hier achter en ontvang toegang tot het hele interview met Erwin van Waeleghem!
An
Bij ons is dat heel moeilijk. In een farmaceutisch bedrijf worden van bovenaf duidelijke opdrachten en richtlijnen gegeven. Het is moeilijk om deze aan te passen.
Toch zijn er deelaspecten in onze taken waarin we als basismedewerkers onze meerwaarde kunnen geven en krijgen. Zo worden we betrokken in de processen en verwerking waarin wij de specialisten zijn en merken zowel wij als onze leidinggevenden dat hun vertrouwen in ons loont voor het bedrijf.